31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü
31 Mayıs 2024

Tütün ürünü kullanımının sağlık üzerine etkileri ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla 31 Mayıs tarihi Dünya Sağlık Teşkilatı (DST) tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiştir.

“Dünya Tütünsüz Günü” için bu yılın teması “Gençleri ve çocukları tütün endüstrisinin müdahalesinden, taktiklerinden ve aldatmasından korumak”olarak belirlenmiştir. Dünya çapında genişletilmiş tütün kontrolü politikaları, yasal düzenlemeler, karşı pazarlama kampanyaları ve farkındalık çalışmaları sonucunda gençler arasında sigara içme oranı önemli ölçüde azalmıştır. Tütün endüstrisi, bu düşen oranları yeniden yükseltmek, yeni müşteriler bulmak için strateji ve taktik geliştirmeye başlamış; bunun içinde ikna edilebilir, kolay etkilenebilir özellikleri ve yaşam boyu tütün ürünlerini kullanabilecek potansiyel tüketiciler gözüyle baktıkları gençleri hedef kitle haline getirmiştir.

Nikotin yüksek bağımlılık yapan bir maddedir. Çocukların ve gençlerin tütün ürünlerini ilk deneme yaşı ne kadar erken olursa o kadar uzun süre düzenli tütün tüketicisi olacağı ve sigarayı daha zor bırakan grupta yer alacağı bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur.  Sigara içenlerin dörtte birinin tütün kullanımına 10-15 yaşında başlamakta olduğunu çok iyi bilen tütün endüstrisi, bu ürünlerini etkili pazarlamak için milyarlarca dolarını harcamaktadır.  Bu amaçla tütün endüstrisi, “sigara bırakmaya yardımcı oluyor”, “sigaradan daha az zararlı”, “çevre dostu”, “dumansız tütün” çıkışıyla yeni nesil elektronik sigara, dumansız sigara, nikotin poşetleri ve toz tütün poşetleri gibi yeni ürünleri piyasaya sürmeye başlamıştır. Ancak bu sadece, tüm dünyada düşen sigara tüketimini artırmak için yapılan yeni bir taktiktir. Yani ürünü değiştirip, içine nikotinle birlikte sentetik, kimyasal çok sayıda zararlı madde, gençler ve çocuklar da kullansın düşüncesiyle 16.000 çeşit aroma katılmakta; yine gençler ve çocuklara cazip gelmesi için özel, gösterişli, renkli, tasarımlar, dışarıdan elektronik sigara olduğu anlaşılmaması için kalem, fosforlu kalem, ruj kutusu, oyuncak gibi tasarımlarla ürünleri yaygınlaştırmaya çalışılmaktadır.

Tütün endüstrisi, bu yeni ürünleri pazarlamak, pazar payını genişletmek için günümüzde akıllı telefonların yaygınlaşması ve internete erişimin kolaylaşması nedeniyle genç nesillere ulaşmak için dijital ve sosyal medya platformlarını, video oyunlarını ve çocuk/genç takipçi sayısı çok olan sosyal medya fenomenlerini stratejik olarak kullanmaya başlamıştır.

Sonuç olarak elektronik sigara, dumansız sigara gibi ısıtılmış tütün ürünleri aslında bir tütündür ve sigaradan daha zararlıdır. Daha az zararlı olduğu ileri sürülen bu ürünlerin kısa süreli kullanım sonrasında bile ölümle sonuçlanabilen ciddi akciğer hasarı ve solunum yetmezliğine neden olabildiği kanıtlanmıştır. Toplum sağlığını korumak, bağımlılıklardan uzak sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak ve dumansız Türkiye için elektronik sigaradan ve her türlü tütün ürününden uzak durmak en önemlisidir.

Tütün ürünü kullanımını bırakmak isteyen herkesi, kişiye özel tedavi yöntemleri ve multidisipliner yaklaşımlar ile hizmet verdiğimiz, sigara bırakma polikliniklerimize bekliyoruz.

POLİKLİNİK ADI

ADRES

NUMARASI

Atatürk Üniversitesi Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği