Dünya
genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda
8 milyon kişi ölmektedir. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası
doğrudan tütün kullanımından kaynaklanmaktadır. Dünyada 15 yaş
üzeri nüfusta 1.5 milyar kişi tütün kullanmakta, bu sayıda her
üç erişkinden birine tekabül etmektedir. Başkalarının tütün
dumanına sadece 5 dakika maruz kalmanın bile kalp krizlerini
tetikleyebildiği kanıtlanmıştır. Süre uzadıkça bu risk
katlanarak artmaktadır. Sigara içtiği için ölen her dokuz kişi
içmediği halde dumana maruz kalarak 1 kişinin ölümüne neden
olmaktadır. Pasif içicilik ile çocuklar ortalama günde 5 sigara
içmiş olmakta, ani bebek ölümü riski 2.5 kat artmakta, kocası
sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat
artmaktadır.
Tütün
kullanımı ve pasif
içicilik nedeniyle
tütünün insan vücudunda doğrudan temasta olduğu organların
başında solunum sistemi ve akciğerler gelmektedir. Tütün
içmek birçok solunum yolu enfeksiyonu için bilinen bir risk
faktörüdür ve solunum yolu hastalıklarının şiddetini arttırır.
Tütün kullanımı, özellikle de tüm dünyada etkili olan Yeni
Koronavirüs Hastalığına (COVID-19) yakalanma riskini artırmakta;
hastalığa yakalananlarda ise hastalığın daha ağır seyretmesine
neden olmaktadır.
Yeni
Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) öncelikle akciğerlere saldıran
bulaşıcı bir hastalıktır. Sigara içmek akciğer fonksiyonunu
bozar ve vücudun koronavirüslerle ve diğer hastalıklarla
savaşmasını zorlaştırır. Tütün ayrıca, Yeni Koronavirüs
Hastalığı (COVID-19)'dan etkilendiğinde bu hastalıklara sahip
insanları ciddi hastalık geliştirme riski altında tutan,
kardiyovasküler hastalık, kanser, solunum hastalığı ve diyabet
gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar için önemli bir risk
faktörüdür. Mevcut araştırmalar sigara içenlerde COVID-19’un
ciddi hastalık sonuçları olduğunu ve ölüm gelişme riskinin
daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Diğer
taraftan tütün (sigara, nargile ve elektronik sigara)
kullananlarının Yeni Koronavirüs Hastalığına yakalanma riskleri
daha yüksektir. Tütün ürünü kullananların ellerini sık sık
ağızlarına götürmesi, tütün
dumanı solunduktan sonra dumanın dışarıya kuvvetli üflenmesiyle
dumanla birlikte damlacıkların dışarı atılması, nargile
kullanıcılarının aynı ekipmanları kullanmaları-paylaşmaları
ve sigara içenlerde siliyer aktivitenin daha az çalışması
nedeniyle akciğerlerinde daha fazla salgı birikir ve bu kişiler
salgıyı atmak için daha fazla öksürürler. Bu da yine bulaş
riskini artırmalarına neden olmaktadır.
Tütün
ürünlerini kullananların Yeni
Koronavirüs Hastalığı (COVID-19)’na
karşı daha fazla risk altında olduğu şu günlerde 31 Mayıs
Dünya Tütünsüz Gününü fırsat kılarak, sigarasız ve sağlıklı
bir hayat için sigarayı hayatımızdan çıkaralım. Bu amaçla
haftanın 7 günü 24 saat ücretsiz hizmet veren Alo 171 Sigara
Bırakma Danışma Hattı ve 444 79 75 Yeşilay Danışmanlık
Merkezi Danışma Hattı'nı arayabilirsiniz.
Tütün
ve bağımlılığıyla birlikte mücadele edelim.