5 Mayıs tarihi, Dünya El Hijyeni Günü olarak belirlenmiştir. Bu özel günün amacı, özellikle sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm toplumda el hijyeninin önemine dikkat çekmek ve böylece bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemektir.
Bu yıl “Eldiven gerektiği zaman, el hijyeni her zaman!” sloganı ile ellerin temizliğine ve uygun eldiven kullanımına dikkat çekeceğiz. Özellikle gereksiz kullanıldığında, eldivenlerin oluşturduğu a(r)tıklar çevre ve iklim üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.
El Hijyeni Neden Önemli?
El yıkamada amaç, kimyasal ve fiziksel kirleticiler ile enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmaların (bakteri, virüs vb.) uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Grip, COVID-19, ishal, hepatit A gibi birçok hastalık yine temiz olmayan ellerle yayılabilir.
Eller sadece su ile yıkandığında, görünen kirlilik uzaklaştırılabilir. Ancak tam bir temizlik sağlanamaz. Bu nedenle, el yıkarken su ile birlikte sabun kullanılarak ellerin ovulması, el yıkamanın etkinliğini artırır.
Eller Nasıl Doğru Yıkanır?
- Eller suyla ıslatılır.
- Avuç içine sabun alınır.
- Avuç içleri, el sırtları, parmak araları, tırnak dipleri ve başparmaklar iyice ovalanır.
- Eller en az 20 saniye boyunca yıkanır.
- Bol su ile durulanır.
- Tek kullanımlık havluyla kurulanır.
Eller Ne Zaman Yıkanmalı?
Yemek hazırlamadan önce, yemek hazırlama sırasında ve sonrasında,
Yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra,
Hasta birine temas etmeden önce ve temas ettikten sonra,
Kesi veya yarayı tedavi etmeden önce ve tedavi ettikten sonra,
Tuvaleti kullandıktan sonra,
Çocukların altını değiştirdikten sonra,
Buruna dokunulduğu durumlarda,
Hapşırdıktan, öksürdükten sonra,
Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra,
Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları ve yemeklerini elledikten sonra
El Antiseptiğini Ne Zaman Kullanılır?
Her zaman esas olan su ve sabunla elleri yıkamaktır. Su ve sabunun olmadığı durumlarda antiseptik kullanılmalı, su ve sabuna ulaşıldığında hemen su ve sabunla eller temizlenmelidir.
El yıkamak, basit ama etkili bir korunma yöntemidir. Her bireyin bu konuda bilinçli olması hem kişideki hem de toplumdaki bulaşıcı hastalıkları büyük oranda azaltır.