24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftasının amacı; her yaştan insanı hastalıklara karşıkorumak için aşıların uygulanmasını teşvik ederek aşıyla önlenebilir hastalıkların önüne geçmektir. Dünya Aşı Haftası kapsamında, öncelikle 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde dahil aşı uygulanmasına yönelik talebin artırılması ve Ulusal Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi ile erişkin dönemi aşıuygulamalarındaki (gebeler için yeni başlayan Tdab aşısı uygulaması gibi) yeniliklere uyum sağlanması hedeflenmektedir.
Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından bu yılki tema “Herkes İçin Aşılama İnsanlık İçin Mümkün” olarakbelirlenmiştir. Bu slogan ile 2025 yılı Dünya Aşı Haftası’nda daha fazla çocuğun,ergenin ve yetişkinin aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı korunması amaçlanmaktadır.
Aşılar, modern tıbbın en büyük başarılarından biridir ve insanlık için hayati bir öneme sahiptir. Aşı, genellikle zayıflatılmış veya inaktive edilmiş (öldürülmüş) bir virüs, bakteri ya da bunların parçalarından oluşur. Aşı uygulandığı zaman vücut bu maddeleri tanıyıp onlara karşı savunma geliştirir yani bağışıklık kazanır, daha sonra gerçek enfeksiyonla karşılaştığında ise kendini başarıyla savunur. Dünya genelinde aşılar sayesinde çocuk felci, kızamık ve boğmaca gibi ölümcül hastalıklar büyük ölçüde azalmış ve her yıl ortalama 2-3 milyon çocuk ölümü engellenmiştir. Bu durum aşıların hayat kurtarıcı etkisinin çarpıcı bir göstergesidir. Özellikle de çocuk felci, neredeyse tüm dünyada ortadan kaldırılma aşamasına gelmiştir. Yüksek aşı uygulama oranlarına sahip toplumlarda, bulaşıcı hastalıkların yayılma oranı büyük ölçüde düşer. Aşı uygulaması yalnızca bireyi değil, tüm toplumu korur. Aşılar, sadece geçmişteki salgınları kontrol altına almakla kalmadı, aynı zamanda gelecekteki salgınlara karşı da engel oluşturuyor.
Daha önce Ulusal Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi kapsamında 2, 4, 6. ayın sonunda ve 18. ayın sonunda beşli karma aşı olarak bilinen difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, hemofilus influenza tip b (DaBT-İPA-Hib) aşısı uygulanmaktaydı. Beş bileşenli karma aşı içeriğine hepatit B aşısının eklenmesi ile geliştirilen altı bileşenli karma aşı uygulamasına geçildi. Aşı takvimimizde yer alan hepatit B aşısının doğum sonrasındaki ilk dozunun uygulanmasına ise aynı şekilde devam edilecektir. Altı bileşenli karma aşı sayesinde çocuklarımıza daha az enjeksiyonla daha fazla hastalığa karşı koruma sağlanacaktır.
Boğmaca; yaşamı tehdit edebilen bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Boğmaca hastalığından korunmak için en önemli yol ise aşı ile yapılan aktif bağışıklamadır. Bu sebeple; difteri-tetanos (Td) aşısının yanı sıra gebelere boğmaca hastalığına karşı da koruyuculuğu olan tetanos-difteri-aselüler boğmaca (Tdab) aşısı, Bakanlığımızca ücretsiz olarak uygulanacaktır. Böylelikle hem annelerimiz hem de yeni doğan bebeklerimiz boğmaca hastalığına karşı da korunmuş olacaktır.
Sonuç olarak, aşılar sağlık alanındaki en güçlü savunma araçlarımızdan biridir. Hem bireysel hem de toplumsal düzeyde hastalıkların yayılmasını engelleyerek hayat kurtarır.
Aşılar; insanların hayatlarını kurtaran bilimsel bir mucizedir. Aşı olmanın, sadece kendimizi değil, sevdiklerimizi ve toplumu korumak adına attığımız en önemli adımlardan biri olduğunu unutmamalıyız.