20 Mart Dünya Oral Sağlık Günü
20 Mart 2023

Diş ve diş eti hastalıkları, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan sağlık sorunudur. Genel sağlığın bir parçası olduğu halde hayatı doğrudan tehdit etmediği yanlış kanaati sebebiyle toplum tarafından gereken önemin verilmediği bu hastalıklar; görülme sıklığının yüksekliği, diğer sistemik hastalıklara neden olabilmeleri, tedavileri için çok fazla para, zaman ve uzmanlık gerektirmeleri gibi nedenlerden dolayı ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Sağlıksız bakılan dişler vücutta neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyebilmektedir. Kalp, böbrek ve eklemlerde önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara ve gebelerde erken doğuma sebep olabilir.

Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları yüzünden dünya nüfusunun %90'ının risk altında olması nedeniyle Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) bu riski kontrol altına almak ve konuyla ilgili toplumsal bilinci artırmak amacıyla 20 Mart'ı ''Dünya Oral Sağlık Günü'' ilan etmiştir.

Bu kapsamda Yakutiye İlçe Sağlık Müdürlüğünde görev yapan Diş Hekimi Dilara KASİL tarafından ağız ve diş sağlığının önemi hakkında TRT Erzurum Radyosunda bilgi verildi.

"Ağız ve Diş Sağlığı" neden önemlidir?

Sağlık “fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak tam iyilik hali” olarak tanımlanmakta, sağlıklı olma durumu ise ancak vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkün olmaktadır. Ağız ve diş sağlığı da genel sağlığın, dolayısıyla yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin vazgeçilmez bir unsurudur.

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ); diş ve dişeti rahatsızlıklarını yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından biri olarak tanımlamaktadır.

Sonuç olarak;

Ağız diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocuklarımızın eğitimi ve diş fırçalama alışkanlığı kazanmaları son derece önemlidir. Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalarken çocuklarına da örnek olacaklardır. Evde anne ve babanın rol model olması, okulda öğretmenin diş fırçalamayı, doğru beslenmeyi özendirmesi çocukların ağız ve diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır.

Bu nedenle;

  • Günde en az 2 kez ve 2 dakika dişlerimizi fırçalamalıyız.
  • En az 3 ayda bir diş fırçamızı yenilemeliyiz.
  • 6 ayda bir diş hekimi kontrollerimizi aksatmamalıyız.
  • Doğru ve düzenli ağız bakımını alışkanlık haline getirmeliyiz.
  • Beslenmemizi düzenlerken yüksek şeker içeren gıdalardan sakınmalıyız.
  • Ne yediğimiz kadar ne zaman yediğimizin de önemli olduğunu unutmamalı ve ardından diş temizliğini aksatmamalıyız.
  • Sert, kabuklu gıdaları dişlerimizle kırmamalıyız.
  • Diş hekimimizin önerdiği koruyucu uygulamaları ihmal etmemeliyiz.

AĞIZ VE DİŞ BAKIMINIZ İÇİN ZAMAN AYIRIN…
HAYATA SAĞLIKLI DİŞLERLE GÜLÜMSEYİN…