Aile Hekimliği; birinci basamak sağlık hizmeti, sağlığın teşviki ve koruyucu sağlık hizmetleri ile ilk kademedeki teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği, bireylerin hizmete kolayca ulaşabildikleri, düşük maliyetle etkin ve yaygın olan sağlık hizmeti sunumudur. Sağlık hizmeti sunumunda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürekli eğitimle geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla Müdürlüğümüz tarafından 7 – 9 Haziran 2022 tarihleri arasında “Aile Hekimliği Hizmet İçi Eğitim Programı” kapsamında eğitimler düzenlenmiştir. Eğitim programı kapsamında;
- Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer KARAŞAHİN tarafından “Viral Hepatitler” konulu,
- Yakutiye Ceylanoğlu Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görev yapan Çocuk Gelişimci Kasım YILMAZ tarafından “0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD)” konulu,
- Müdürlüğümüzde görev yapan Psikolog Ruken AYGAZ tarafından “Bağımlılık ile Mücadele” konulu,
- Müdürlüğümüzde görev yapan Avukat Hilal KARAGÖZ tarafından “Beyaz Kod” konulu,
- Müdürlüğümüz Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Banu BEDİR tarafından “Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP)” konulu eğitimler verilmiştir.
7 – 9 Haziran 2022 tarihleri arasında 3 (üç) gün süren program kapsamında ilimizde görev yapan tüm aile hekimlerini kapsayacak şekilde planlama yapılmış ve eğitimler verilmiştir.
Doç. Dr. Ömer KARAŞAHİN tarafından verilen eğitimde tüm dünyada yaygın olarak görülen ve ülke ekonomisini yakından ilgilendiren önemli bir halk sağlığı sorunu olan viral hepatitlerin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün 2030 yılında elimine etme hedefleri arasında yer aldığı belirtilmiştir. Viral hepatitlere bağlı ölümlerin azaltılması, viral hepatit tanısı alan hastaların bakımının iyileştirilmesi ve viral hepatitlerin toplumsal alanlarda oluşturduğu sosyoekonomik etkinin azaltılmasının amacıyla Bakanlığımızca hazırlanan “Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı (2018-2023)” çerçevesinde çeşitli konular ele alınmıştır.
Çocuk Gelişimci Kasım YILMAZ tarafından verilen eğitimde çocuğun psikososyal gelişimini desteklemek amacıyla birinci basamak sağlık hizmetleri içine entegre edilen “0–6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı” aile hekimlerine anlatılmış ve izlemler hakkında ayrıntılı bilgilendirmeler yapılmıştır.
Psikolog Ruken AYGAZ tarafından verilen eğitimde, uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili sunulan hizmetlerin güçlendirilmesi kapsamında hazırlanan 2018-2023 Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı doğrultusunda aile sağlığı merkezlerinin madde bağımlılığı ile mücadelede koruyucu hizmetler, tanı, tedavi ve takip aşamalarında daha etkin rol almalarının sağlanması amaçlanmıştır.
Avukat Hilal KARAGÖZ tarafından ihtiyaç halinde Beyaz Kod’a başvurulması durumunda izlenecek yol ve sürecin işleyişi hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır.
Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Banu BEDİR tarafından Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmesiyle amacıyla yürütülen bağışıklama hizmetinin birinci basamak sağlık kuruluşlarında uygulanması hakkında eğitim verilmiştir.