Bilgi Notu:
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında, uyuşturucu kullanılmayan sağlıklı bir toplum hedefine ulaşmak, uyuşturucu ile mücadele konusunda uluslararası alanda eylem ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla 26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak kabul etmiştir. Bu amaca yönelik farkındalık oluşturmak ve toplum bilincinin artırmak amacıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de 26 Haziran tarihinde, amaca yönelik çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Yapılan etkinliklerde, sağlıklı yaşam davranışları ve uyuşturucu kullanımından korunmanın önemi vurgulanmakta ve uyuşturucu kullanımının zararlarına dikkat çekilmektedir.
2019 Dünya Uyuşturucu Raporu verilerine göre 2017 yılında dünya genelinde 15-64 yaş grubu bireylerin %5,5’i uyuşturucu madde kullanmaktadır. Aynı rapora göre dünya genelinde 15-64 yaş grubu bireylerden 271 milyon kişinin hayatında en az bir kez uyuşturucu madde kullandığı belirtilmektedir. Diğer taraftan 2019 yılı Avrupa Uyuşturucu Raporu verilerine göre Avrupa Birliği ülkelerinde 15-64 yaş grubu bireyler arasında herhangi bir uyuşturucu maddeyi en az bir kez kullanma oranının %29 olduğu, bunun 96 milyon yetişkine tekamül ettiği belirtilmektedir.
Çok boyutlu bir sorun olan uyuşturucu kullanımının, sağlık, ekonomik, sosyal, hukuki pek çok yansımaları olmakta ve toplumun sadece bir kesimini değil tamamını etkilemektedir. Bu sebeple; ülkemizde uyuşturucu ile mücadele çalışmaları kurumlar arası iş birliği ve çok paydaşlı çalışma prensibiyle en üst düzeyde kararlılıkla sürdürülmektedir.
Ülkemizdeki uyuşturucu ile mücadele çalışmaları Cumhurbaşkanı Yardımcısı koordinasyonunda; Adalet, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Şehircilik, Gençlik ve Spor, Hazine ve Maliye, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Tarım ve Orman, Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı Bakanları ile Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu Başkan vekilinin katılımıyla oluşan “Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu” tarafından yürütülmektedir.
İlimizde ise, Vali Yardımcısı başkanlığında, sekretaryadan sorumlu İl Sağlık Müdürlüğümüz ve ilgili diğer kurumların katılımı ile düzenli aralıklarlaİl Koordinasyon Kurulu toplanmaktadır. İl Koordinasyon Kurulu, Uyuşturucu ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planının il düzeyinde yürütülmesi, uyuşturucu ile mücadelede koordinasyon, arzla mücadele, taleple mücadele, iletişim çalışmaları ve izleme değerlendirme çalışmalarını yürütmektedir.
Uyuşturucunun Arz ve Talebi ile Mücadele Kapsamında;
- İlimize giriş noktalarında kolluk kuvvetlerince arama ve kontrol faaliyetleri yürütmektedir.
- Kargo bayileri denetlenmektedir.
- Sokak güvenliğinin artırılması için Narkotimler kurulmuştur.
- Uyuşturucu kullanım ve satış alanı olarak kullanılma riski olan 288 metruk bina tespit edilmiş ve bu binaların %80’i yıkılmıştır.
- Bilişim yoluyla uyuşturucu ticaretinin önlenmesi amacıyla siber suçlarla mücadele birimleri aktif halde çalışmaktadır.
- Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) kapsamında okullarda uyuşturucu bağımlılığı konusunda eğitimler verilmiştit.
- BMİKK üyesi tüm kurumlar tarafından kamu personeline eğitimler (Narko-rehber, En İyi Narkotik Polis Anne, Bağımlılıkla Mücadele gibi) verilmiştir.
- Uyuşturucuyla mücadele kapsamında öğrenci yurtları, gençlik merkezleri ve gençlik kamplarında programlar ve faaliyetler yürütülmesi sağlanmıştır. Ayrıca toplumun bilgilendirilmesi amacıyla vaaz, hutbe, konferans gibi programlarla uyuşturucuyla mücadelede konusuna yer verilmesi sağlandı.
- Bağımlılıkla Mücadele Çalışmaları İl Çalıştayı düzenlenerek uyuşturucu ve diğer bağımlılık türlerinin arz ve talebinin önlenmesi, iletişim, koordinasyon, izleme ve değerlendirme konuları il düzeyinde değerlendirildi.
- İlimizdeki 5 Sağlıklı Hayat Merkezinde bulunan Psikososyal Destek Birimlerinde görev yapan psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimciden oluşan ekip tarafından kendisi ya da yakınları için bağımlılık konusunda danışmanlık almak isteyenlere yönelik hizmet verilmesi sağlandı.
- Vatandaşlarımızın bağımlılık konusunda yüz yüze danışmanlık alabilecekleri Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) hizmet vermektedir.
- ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı 7/24 esasına göre hizmet vermektedir.
- Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM, ÇEMATEM ve Psikiyatri Polikliniği uyuşturucu bağımlılığı tedavi ve rehabilitasyonu konusunda hizmet vermektedir.