Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı’nın (UTP) başarıyla yürütülebilmesi için tüberküloz hastalarının bildiriminin eksiksiz yapılması ve Verem Savaş Birimlerine kaydedilmesi gerekmektedir. Hastaların Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı’nda kayıtlı olması ile doğru tedaviye başlanması, tedavinin başarıyla tamamlanması ve hasta bilgilerinin standart olarak raporlanması mümkündür.
Bakanlığımızın 2014/31 sayılı Tüberküloz Aktif Sürveyansı Genelgesi ile illerde aktif sürveyans programına tüberküloz tanı ve tedavi hizmeti veren tüm kamu/özel hastane ve laboratuvarlar dâhil edilmiş olup bulaşıcı hastalık programlarının yürütmesinden sorumlu il yöneticileri, tüberküloz il koordinatörü ile ilgili kurumların yetkilileri ile oluşturulan aktif sürveyans komisyonu ile çalışmalar aksatılmadan sürdürülmektedir. Bu kapsamda Aktif Sürveyans Komisyonu belirli aralıklarla bir araya gelerek ilde tüberküloz hastalığının tanı ve tedavisine yönelik hizmetlerin sunumunun kalitesini artırmaya yönelik toplantılar yapmaktadır.
Belirli aralıklarla yapılan bu toplantıların sonuncusu 17 Şubat 2022 tarihinde saat 14.00’te Müdürlüğümüz Konferans Salonunda Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Akın ORTA başkanlığında yapılmış olup toplantıya aktif sürveyans çalışmalarının yürütüldüğü Atatürk Üniversitesi Hastanesi, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Halk Sağlığı Laboratuvarı ve Oltu Devlet Hastanesi’nin yöneticileri ve sürveyans sorumluları katılım sağlamıştır.
Toplantıda tüberküloz il koordinatörü Uzm. Dr. Gülnaz ÇIĞ tarafından 2021 yılına ait veriler sunulmuş olup Tüberküloz Aktif Sürveyansı hakkında bilgilendirmeler yapılmış yaşanan sorunlar dile getirilmiş ve çözüm önerileri ile 2022 yılında yapılacak çalışmalar planlanmıştır.