Verem (tüberküloz) hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu konuya dikkatin çekilmesi amacıyla ülkemizde her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta “Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası” olarak belirlenmiştir.
Verem hava yolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilen dünya genelinde önemli bir halk sağlığı problemidir. Bulaşıcı hastalıklar içinde çok sayıda insanı etkileyen ve tedavi edilmezse ölümüne sebep olan bir hastalık olup dünya genelinde en çok ölüme neden olan 13. nedendir. Verem hastalığının etkeni ; Mycobacterium tuberculosis adlı bir bakteridir. Hasta insanlardan, öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan bakterinin solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 5-15 kişiyi hasta eder. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur.
Hastalığa yakalanma riski vücut direnci ve bağışıklığı düşük olanlarda daha fazladır. Geçmeyen öksürük, balgamdan kan gelmesi, halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı gibi şikâyetleri olan ve tüberküloz hastası ile uzun süre aynı ortamı paylaşan kişiler gecikmeden verem savaş birimi veya göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdır. Akciğer grafisi ve balgam incelemesi yapılarak hastalığın tanısı konabilmektedir. Tanı alıp tedavi başlanan hastaların bulaştırıcılığı hızla azalmaktadır. Bu nedenle erken tanı konulması ve tedavinin başarıyla tamamlanması, hastanın iyileşmesini sağladığı gibi toplumda bulaşmayı da önlemektedir.
Verem hastalığına yönelik tanı ve tedavi hizmetleri tüm sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak verilmektedir. Ülkemizde bulunan yabancı uyruklu verem hastaları da ücretsiz olarak tedavi edilmektedir. Tedavide ilaçların düzenli içilmesi oldukça önem taşımaktadır. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için ilaçlarını bir sağlık personelinin veya başka bir görevlinin gözetiminde içmek en etkili yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi denilmektedir.Gerek kamu gerekse sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ve çabalarıyla uzun yıllardır başarıyla yürüttüğümüz verem kontrol çalışmaları sonucunda, ülkemizde hasta sayısı ve görülme sıklığı her yıl %3-4 civarında azalmaktadır.
Verem (BCG) aşısı, özellikle çocuklarda ağır seyreden verem hastalığını önlemede etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere aile sağlığı merkezleri ve verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Özetle;
- Verem; hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
- Veremden korunmak, alınabilecek basit önlemlerle mümkündür: öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kâğıt mendille kapatmalı, kağıt mendil yoksa kolun iç kısmına öksürülmeli veya hapşırılmalıdır. Eller yeterli miktarda su ve sabunla en az 20 saniye yıkanmalı, düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Bulunulan ortam sık sık havalandırılmalıdır.
- Toplumu tüberkülozdan korumanın en etkili yolu hastalığın erken teşhisi ve başarılı tedavisidir.
- 2-3 haftadan uzun süren ve antibiyotik tedavisi ile iyileşmeyen öksürük, balgam, kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi gibi şikâyetlerin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
- Verem hastalığı teşhisi konulması durumunda düzenli ve yeterli süre ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz.
- Verem tedavisi gören hastaların tedavisinde kullanılan bütün verem ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır.
- Tedavide tam başarı sağlanması için, ilaçları Doğrudan Gözetimli Tedavi ile kullanmak gerekmektedir.
- Veremden korumak için enfeksiyondan korunma önlemlerine uymayı unutmayınız.
Erzurum Verem Savaş Birimi
Şükrüpaşa Mahallesi Çaykur Cad. Şükrüpaşa Aile Sağlığı Merkezi yanı
25100 Yakutiye/Erzurum
Telefon: 0 (442) 233 11 88