Dünya Ruh Sağlığı Federasyonunun girişimi ile 1992 yılından bu yana tüm dünyada 10 Ekim “Dünya Ruh Sağlığı Günü” olarak kabul edilmiştir. 10 Ekim günlerinde ruh sağlığının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için çeşitli faaliyetler yapılmakta ve konunun toplum içindeki farkındalığını arttırmaya gayret edilmektedir.
Bu sene, Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün teması “Her Zaman ve Her Yerde Herkes İçin Ruh Sağlığı” olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü sağlığın tanımını “Kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.” şeklinde ifade etmiştir. Bu tanımı oluştururken sağlıklı olabilmek için ruhen sağlıklı olmanın önemini de özellikle vurgulamıştır. Ruh sağlığı, kişinin kendisi ve diğer insanlarla uyum ve denge içinde olmasıdır. Bu uyum kesin kurallara bağlı olmayıp değişkenlik ve belli ölçülerde esneklik taşır.
Ruhen Sağlıklı Olmak Nedir?
Yaşına uygun olarak düşünen, düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilen, başkalarını anlayabilen, güçlüklerle mücadele edebilen, koşulları göz önünde tutarak koşullara uygun hareket edebilen, başarıları ile mutlu olup, başarısızlıklarını da kabullenen kişi, kısacası kendisiyle barışık olma hali denilebilir.
Koronavirüs Sürecinde Ruh Sağlığı
Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak tanımlanan COVID-19 salgını yaygın bulaşma potansiyeli, yüksek ölüm oranı, öngörülemezliği ve alışılmadık korunma yolları (sosyal mesafe, izolasyon) nedeniyle pek çok boyutta krize neden olan küresel bir salgındır. Pandemi ile mücadeledeki küresel sınavımız tıpkı günlük hayat rutinimiz gibi ruh sağlığımızı da derinden etkilemiş durumdadır. Koronavirüs salgını insanlar ve topluluklar için stresli olabilir. Bu hastalık hakkındaki korku ve kaygı bunaltıcı olabilir, yetişkinlerde ve çocuklarda duygu değişimlerine neden olabilir. Aynı zamanda;
- Kendi sağlık durumunuz ve COVID-19'a maruz kalmış olabilecek sevdiklerinizle ilgili korku ve endişe,
- Uyku ya da yeme düzeninde değişiklikler,
- Uyumakta ya da konsantre olmakta zorluk,
- Kronik sağlık sorunlarının artması,
- Alkol, tütün ya da diğer bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımının artması gibi olumsuz etkileri olabilir.
Koronavirüs ile Mücadele Sürecinde Ruh Sağlığımı Nasıl Koruyabilirim?
- Hissettiklerinizin anormal bir durum karşısında gösterilen normal tepkiler olduğunu unutmayın.
- Bu duyguları hissederken yalnız olmadığınızı, herkesin benzer şeyler hissettiğini kendinize hatırlatın.
- Yaşadığınızın geçici bir süreç olduğunu hatırlayın.
- Yakınlarınız ve sevdiklerinizle sık sık telefonla sohbet edin.
- Sevdiklerinizle zaman geçirmeye, sohbet etmeye, kaygılarınızı paylaşmaya çalışın; pandemi hakkında konuşmaları kısıtlayın ve bu konuda karar alın.
- Gün içerisinde doğru ve güvenilir bilgi kaynaklarını takip edin, aslı olmayan bilgilere itibar etmeyin.
- Kalan zamanlarda haber kanalları dışındaki programları da izleyin (spor kanalları, belgesel, film, dizi vb.).
- Geçmişte yaşadığınız zorluklarla nasıl baş ettiğinizi hatırlayın ve bu durumla da başa çıkabileceğiniz konusunda kendinize güven verin.
- Bağışıklık sisteminizi ve ruh sağlığınızı korumak için sağlıklı beslenin, iyi uyuyun, sigara ve alkol ile kafein içeren çay, kahve vb. içeceklerden uzak durun, bol su için.
- Size iyi geldiğini bildiğiniz uğraşlara, manevi yönden destek olacağını düşündüğünüz etkinliklere zaman ayırın (mizahi konuşmalar yapmak, eğlenceli videolar izlemek, sevdiğiniz bir şeyler dinlemek, hobilere zaman ayırmak vb.).
Covid-19 Döneminde Herkes İçin Erişilebilir Ruh Sağlığı Çalışmalarımız
Pandemi sürecinde Müdürlüğümüz bünyesinde halka ve sağlık çalışanlarına ruhsal destek sağlanması amacıyla Psikososyal Destek İl Koordinasyon Merkezi, Psikososyal Destek Birimi, Psikososyal Destek Hatları oluşturulmuştur. Danışanlara pandemi ile ilgili bilgilendirmeler yapılmış, kaygı ve stres kontrolü ile ilgili danışmanlık hizmeti sunulmuş, pandemi sürecinde çocukların süreci anlayabilmeleri ve kaliteli vakit geçirebilmeleri için oyun broşürleri, eğitici videolar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile paylaşılmış, halka ve sağlık çalışanlarına öneriler ile destek alabilecekleri ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirme gibi konularda danışmanlık hizmetleri verilmiştir. Bu hizmetler Müdürlüğümüz bünyesinde aktif olarak devam etmektedir.
İhtiyaç hissettiğinizde arayabileceğiniz ve uzman personelden danışmanlık alabileceğiniz psikososyal destek hatlarımız:
İl Sağlık Müdürlüğü: 0442 238 51 04
Oltu Devlet Hastanesi: 0442 816 22 51
Hınıs Devlet Hastanesi: 0442 511 11 95
Palandöken Devlet Hastanesi: 0442 235 50 80
Horasan Devlet Hastanesi: 0442 711 30 08-11 73
Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi: 0442 317 19 14
Mareşal Çakmak Devlet Hastanesi: 0442 317 22 69-41 04
SBÜ Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi: 0442 232 62 21