Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı tanıma göre sağlık, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Koruyucu sağlık hizmetlerinde hastalıkların oluşmaması için önlem alır, önlem alınamayacak hastalıklar için ise erken tanı sağlayarak tedavi etmeyi ya da komplikasyonların gelişmesi engellenmeye çalışılır. Bu tıp bilimi içerisindeki en önemli yaklaşımdır. Tüm toplumda insanların intihara eğilimini artıran etkenlerin belirlenerek ortadan kaldırılması koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin hedefleri arasında yer almaktadır. İntihar, istemli olarak kişinin kendi yaşamına son vermesidir ve ruh sağlığı açısından değerlendirildiğinde intihar önlenebilen bir davranıştır.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl bir milyondan fazla insan intihar etmekte ve dünyada yaşanan ölümlerin %2’si intihar nedeniyle gerçekleşmektedir. Ülkemizde ise TUİK istatistiklerine göre 2017 yılında 3069 kişi intihar etmiş ve kaba intihar hızı %3,82 olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda konuyla ilgili tüm kurumların intiharlara karşı farkındalığını artırmak için 10 Eylül Dünya İntihar Önleme Günü olarak ilan edilmiştir.
Koruyucu ruh sağlığı çalışmalarının ülke genelinde yaygınlaştırılması ve multidisipliner bir yaklaşımla uygulanması için Sağlık Bakanlığı koordinesine birçok çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmaları özetlemek gerekirse;
- Halk sağlığı politikalarının ruh sağlığı hizmetlerine potansiyel etkisini dikkate almak,
- Damgalama ve ayrımcılıkla mücadele etmek,
- Riskli yaşam evrelerine özgü aktiviteler geliştirmek,
- İntiharı ve ruh sağlığı sorunlarını önlemek,
- Ruh sağlığı sorunları için iyi bir birinci basamak bakımına erişimi sağlamak,
- Ağır ruhsal hastalığı olan kişiler için toplum temelli hizmetlerle etkin bakım sunmak,
- Sektörler arasında işbirliği kurmak,
- Yeterli ve yetkin işgücü oluşturmak,
- Ruh sağlığının durumu ve ihtiyaçları ile ilgili yeterli bilgi temin etmek,
- Yeterli ve kayda değer miktarda maddi kaynak sağlamak,
- Etkinliği değerlendirmek ve yeni bulgular elde etmek için çalışmaları desteklemek.
İntiharı önleme çalışmalarının güçlendirilmesi için, psikososyal iyilik halinin geliştirilmesi ve ruh sağlığı sorunu olan insanların ulaşabileceği daha kapsamlı hizmetlerin oluşturulması önem arz etmektedir. Genel sağlığı olumsuz etkileyen, ruh sağlığı sorunlarının yaygınlığının azaltılması ve insanların stresli yaşam olayları ile başa çıkabilme yeteneğinin arttırılması gerekmektedir.
Bu kapsamda koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin arttırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Sağlıklı Hayat Merkezleri’nin içerisinde psikososyal destek alanları oluşturulmuş ve hizmetler güçlendirilmiştir. İlimizde;
- Ceylanoğlu Sağlıklı Hayat Merkezi
- Şükrüpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi
- Solakzade Sağlıklı Hayat Merkezi
- Yıldızkent Sağlıklı Hayat Merkezi
- Saltuklu Sağlıklı Hayat Merkezi olmak üzere beş Sağlıklı Hayat Merkezi bulunmaktadır.
Vatandaşlarımız bu merkezlerimize direk başvurarak psikosoyal destek hizmeti için Sağlıklı Hayat Merkezlerimizden faydalanabilmektedir.