Süt, en kıymetli besinlerden birisidir. Hem kemik gelişimi için çok önemli olan kalsiyumu içerir, hem de hücrelerin onarımı ve sağlıklı olarak çalışması için gerekli olan protein, A vitamini, B2 vitamini, B12 vitamini ve fosfor gibi maddeleri bolca bulundurur.
Sütün, sağlıklı ve dengeli beslenmede oldukça önemli bir yeri vardır. Bebekler, hızlı büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, gebeler, emziren kadınlar ve yaşlılar başta olmak üzere her yaş grubu için, süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketimi büyük önem taşımaktadır. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin ilk altı ay su dahi verilmeden sadece anne sütü ile beslenmesini ve 6. ayda ek gıdalara geçtikten sonra da en az 24 aya kadar anne sütüne devam edilmesini önermektedir. Anne sütü, ilk 6 ay bebeğin protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin ihtiyacını karşılamaya yeter ve bebeği enfeksiyonlardan korur. Yeterli miktar ve sürede anne sütü alan bebeklerde alerji, kansızlık ve kabızlık gibi durumlar daha az görülür.
Ayrıca, yetişkinlerin yeterli ve dengeli beslenme için günde en az 2 porsiyon; çocukların, ergenlik çağındakilerin, gebelerin, emziren kadınların ve menapoz sonrası kadınların ise günlük 3 porsiyon sağlıklı süt tüketmesi önerilmektedir. Bir porsiyona karşılık gelen miktar, süt için 240 ml olup bir orta boy bardak büyüklüğündedir.
Bebeklikten yaşlılığa her yaştan insan için temel besin kaynağı olan süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir) tüketimi, maalesef ülkemizde düşük seviyededir. Oysa ki süt, çocuk ve ergenlerde kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişmesi, yetişkinlerde ise başta osteoporoz (kemik erimesi) olmak üzere kalp-damar hastalıkları, inme, yüksek tansiyon ve bağırsak kanserinden korunmada ve vücut ağırlığının yönetiminde çok önemlidir. Bu yüzden tüm yaş gruplarında süt ve süt ürünleri her gün tüketilmelidir.
Sütü tüketirken çiğ süt ve pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynir ve benzeri besinler tüketilmemelidir. Süte karşı alerjisi veya süt duyarlılığı olan kişiler için hekim ve diyetisyene başvurulmalıdır.
Sağlık için süt için.