Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 7 milyon kişi ölmektedir. Dünyada 15 yaş üzeri nüfusta 1.5 milyar kişi tütün kullanmakta, bu sayıda her üç erişkinden birine tekabül etmektedir. Başkalarının tütün dumanına sadece 5 dakika maruz kalmanın bile kalp krizlerini tetikleyebildiği kanıtlanmıştır. Süre uzadıkça bu risk katlanarak artmaktadır. Sigara içtiği için ölen her dokuz kişi içmediği halde dumana maruz kalarak 1 kişinin ölümüne neden olmaktadır. Pasif içicilik ile çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olmakta, ani bebek ölümü riski 2.5 kat artmakta, kocası sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat artmaktadır.
Dünya Tütüne Hayır Günü, Dünya Sigarasız Günü ya da Dünya Tütünsüz Günü, 1987 yılından bu yana her yıl 31 Mayıs tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üye devletlerince kutlanan önemli bir gündür. Bu günde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmekte ve her yıl farklı bir tema ile kutlanmaktadır.Bu yılın teması DSÖ tarafından “akciğer sağlığı” olarak belirlenmiştir. Sigara ve pasif içicilik nedeniyle sigaranın insan vücudunda doğrudan temasta olduğu organların başında solunum sistemi ve akciğerler gelmektedir. Aslında solunum yollarında çevresel zararlı etkenlere karşı oldukça güçlü koruyucu mekanizmalar bulunmaktadır. Bu koruyucu mekanizmalar arasında, solunum yollarının iç yüzeyinde bulunan tüycükler ve solunum yollarının iç yüzeyinde nemliliği sağlayan salgılar önemli rol oynamakta ve solunum yollarına çevreden gelebilecek zararlı etkenler kontrol edilebilmektedir.
Sigara dumanı, hem ısısı hem de içinde bulunan çok sayıdaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarının bu koruyucu mekanizmaları üzerinde olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Sigara içilmesi durumunda solunum yollarında ve akciğerlerde çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında; akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, çeşitli enfeksiyonlar hatta allerjik rahatsızlıklar yer almaktadır. Yapılan çalışmalar, sigara içenlerde bu hastalıkların daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur.
Akciğerlerde meydana gelen bu hastalıklar ortaya çıktığı zaman tedavi amacı ile çeşitli uygulamalar yapılabilir. Ancak önemli olan bu hastalıkların meydana gelmesinin önlenmesidir. Sigara içme alışkanlığını hiç edinmemek bu açıdan oldukça önemlidir. Sigara içenlerin de vakit geçirmeden bu alışkanlıklarından vazgeçmesi ve sigarayı bırakmaları daha sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için gereklidir.
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Gününü fırsat kılarak, sigarasız ve sağlıklı bir hayat için sigarayı hayatımızdan çıkaralım. Bu amaçla haftanın 7 günü 24 saat ücretsiz hizmet veren Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayabilir ya da ilimizde bulunan;
- Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi
- Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi
- Ceylanoğlu Sağlıklı Hayat Merkezi (Rabi Ana Mah. Yoncalık)
- Saltuklu Sağlıklı Hayat Merkezi (Saltuklu Mah. Aziziye)’nde hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniklerine başvurabilirsiniz.