Ramazan Bayramında Beslenme
21 Mayıs 2019

Yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemli olduğu gibi Ramazan Bayramı’nda da büyük önem taşımaktadır. Ramazan ayı boyunca vücuttan kaybolan enerji ve sıvının bu dönem sonrasında yerine konulması gerekmektedir.

Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, kişiler bayramda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme isteğinden ötürü bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları ile karşılaşabilir.

Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri (börek, baklava vb.)  gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bireylerin bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, aşırıya kaçmamaları, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamaları gerekmektedir.

Bayramda ve bayram sonrası sağlıklı beslenme önerileri:

Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için, dört temel besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda alınmalıdır. Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri grubu, et-yumurta-kuru baklagiller grubu,  sebze ve meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubudur.

Eski beslenme alışkanlıklarına yavaş yavaş dönülmelidir. Uzun süre oruç tuttuktan sonra vücudunuz farklı bir düzene alışmakta zorlanabilir. İlk başta günde 3 ana öğün ile başlayın ve günler geçtikçe teker teker ara öğünler ekleyin. Günde 3, 4, 5, 6 öğün şeklinde yavaş yavaş artırarak gidebilirsiniz.

Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmayın. Öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyin.

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb. yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam buğday ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.

Yemek yerken besinleri iyi çiğneyin. Azar azar ve yavaş yavaş yiyin, böylece daha az besin tüketerek tokluk hissine ulaşmış olacaksınız.

Ramazan bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların (tatlılar, çikolata vb.) tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.

Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar  halinde tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler sunulmalıdır.

 Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Yetişkin bireyler imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engeller.

Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar, uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidir.

Ramazan ayı boyunca vücudunuz susuzluğa alışmış olabilir; ama özellikle yaz aylarında daha fazla su kaybı yaşadığınız için bolca su (günde en az 1,5-2 litre kadar) tüketmelisiniz. En azından saat başı bir bardak su içmeye çalışın. Sıvı tüketiminizi artırmak için öğünlerinizde ayran ya da komposto gibi gıdalar da ekleyebilirsiniz.

Tüm bireyler ve özellikle yaşlı ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidirler.

Sahur vakitlerinden kalma bir alışkanlıkla gece geç saatlerde yemek yemeyin. Onun yerine gece ara öğünlerinizde (yatmadan 2 saat kadar önce) meyve ya da yoğurt gibi besinleri tercih etmeye çalışın. Kavun veya karpuz hem sizin seveceğiniz hem de sağlıklı bir ara öğün olabilir, bu meyvelerin bir porsiyonu iki parmak kalınlığında bir ay dilimi kadardır.