İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Taramalarını Artıracak
05 Şubat 2019

4 Şubat Dünya Kanser Günü etkinlikleri kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü’nce içerisinde mamografi cihazı ile meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapılabilen Gezici Kanser Tarama Aracı hizmete sunuldu.

İl Sağlık Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Gürsel Bedir, Sağlık Eski Müdürü ve Yakutiye Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Uçar, İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri, hastane başhekimleri ve sağlık çalışanları katıldı.

İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Gürsel Bedir açılışta yaptığı konuşmada kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını sağlamak amacıyla dünya genelinde 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak belirlendiğini dile getirdi.

Daha önce tek olan kanser tarama aracı ile insanların tümüne ulaşmakta zorluk çektiklerine ve bugün hizmete giren ikinci tarama aracı ile artık daha etkin kanser taraması yapacaklarına dikkat çeken Dr. Gürsel Bedir yaptığı konuşmada şunları söyledi.

“Bugün vesilesiyle amacımız bir kez daha kanserle ilgili farkındalık oluşturmak. Dünyada yaklaşık her yıl 9 milyona yakın insan kanserden hayatını kaybediyor. Bizim ülkemizde de yaklaşık her sene 170 bine yakın yeni kanser olgumuz var. Rahim ağzı kanseri gibi önlenebilecek kanserlerin önlenmesi, önlenemeyecek kanserlerde ise erken tanı ile hastanın yaşam süresinin uzatılmasının yanı sırası yaşam kalitesinin de sürdürülmesi çok önemlidir. Kanser ile ilgili eğitimlerimiz, KETEM (Kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi) adı verilen merkezlerde hem de bugün açılışını yaptığımız araçlarda gerçekleştirilen taramalarla bu hedeflere ulaşmaya çalışıyoruz.  Tabi sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmalarının yanı sıra vatandaşlarımızın katılımları da hedefimize ulaşmak için şart. Yeni tırımızda meme kanseri taraması yapabilmek için üst düzey bir cihaz ve bunun yanı sıra rahim ağzı kanseri taramasının yapılabilmesi içinde uygun bir oda bulunmaktadır. İki tırımızla yıl boyunca tüm halkımıza hizmet vermeyi sürdüreceğiz. Vatandaşlarımızın mamografi çektirmek için hastanelere, il merkezine gelmeleri gerekmeyecek, tırımızla ilçelere giderek halkımıza hizmet sunmaya devam edeceğiz. ”

Sağlık eski Müdürü ve Yakutiye Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Uçar ise gezici kanser tarama aracının yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Uçar özellikle Sağlıkta Dönüşüm Programı ile Türkiye’nin sağlık sisteminde çok önemli gelişmeler elde ettiğini hatırlattı. Uçar; “Hakikaten ülkemiz şu anda dünyada görülmemiş şekli ile insanlığa yatırım yapan bir ülke konumuna gelmiştir. Bu bizi gerçekten çok gururlandırıyor. Bugün hizmete girecek olan KETEM aracı inşallah Erzurum’daki en uç noktadaki köylerimizde, ilçelerimizde, şehir merkezimizde kadınlarımıza, ablalarımıza, annelerimize hizmet edecektir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.”

Gezici Kanser Tarama Aracı daha sonra kesilen kurdele ile hizmete sunuldu.

İl Sağlık Müdürlüğü Yetkililerince, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada kanserin önlenebilir bir hastalık olduğu vurgusu yapılarak şu görüşlere yer verildi:

“Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Dünyada her yıl kansere bağlı 8.8 milyon ölüm gerçekleşmekte ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde 14 milyona (yılda) yükselmesi beklenmektedir. Ülkemizdeki en son resmi verilere göre bir yıl içerisinde 167.463 kişiye kanser teşhisi konulmuştur. Son verilerimizi genel olarak değerlendirdiğimizde;

* Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken tütüne bağlı kanserler önemini korumaya devam etmektedir.

* Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir

* Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak (kolorektal) kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür.

* Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanser türüdür.

Kanser Önlenebilir Bir Hastalıktır;

Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Sağlıksız yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesiyle kanserlerin 1/3’den fazlasının gelişimi engellenebilir.

Kanserin önlenmesi hususunda; alkolden ve tütün mamullerinden uzak durmak, sağlıklı beslenmek (yeterli miktarda meyve ve sebze ile lifli gıda tüketimi), ideal vücut ağırlığını korumak ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak (her gün 30-40 dk. yürüyüş) oldukça önemlidir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Ülkemizde Yürütülen “Kanserde Erken Teşhis” Programları

Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanseri olmak üzere üç kanser türü için tarama programları yürütülmektedir.

Bu kapsamda;

Rahim ağzı kanserleri taramaları, 30-65 yaş arası tüm kadınlara 5 yılda bir HPV/DNA testi ile yapılmaktadır.

Meme kanseri taramaları 40-69 yaş arası tüm kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile yapılmaktadır.

Kalın bağırsak kanseri taramaları, 50-70 yaş arası tüm kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi ile yapılmaktadır.

Bahsettiğimiz taramalar KETEM (Kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi), Aile Sağlığı Merkezi, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezi, Sağlıklı Hayat Merkezi, Sağlık Evleri ve Gezici Kanser Tarama Aracımızda yapılmaktadır. 

  • EHSM9425.JPG
  • EHSM9454.JPG
  • EHSM9460.JPG
  • EHSM9481.JPG