Bulaşıcı olmayan hastalıklar (kronik hastalıklar) günümüzde giderek artan bir sağlık tehdididir. Nüfusumuzun giderek yaşlanması, doğuşta beklenen yaşam süresinin uzaması bu tehdidin çerçevesini daha da genişletmektedir.
Bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadelede ilk sırayı hastalık gelişimini kolaylaştıran durumların (risk faktörlerinin) önlenmesi ve kontrolü çalışmaları almaktadır. Risk faktörlerinin önde gelenleri tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, günlük 5 gr (1 tepeleme çay kaşığı) üzerinde tuz tüketimi olarak sayılabilir. Risk faktörlerine yönelik toplumsal farkındalığın artırılması, 18 yaş ve üzerinde tüm yetişkinlerin yılda en az bir kez tansiyonunun ölçülmesi, 40 yaş ve üzerindeki tüm kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yönelik risk değerlendirilmesinin yapılması amacıylaAile Sağlığı Merkezlerimizde Kronik Hastalıklar İzlemi yapılmaktadır.
Hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarının erken tanısının sağlanarak erken dönemde tedaviye başlanması ve bu sayede gelişebilecek olan organ hasarının önlenmesi amacıyla Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi tarafından 10-17 Aralık 2018 tarihlerinde “Birinci Basamakta Aile Hekimlerine Yönelik Kronik Hastalıklar İzlemi Eğitimleri” (kalp ve damar hastalıklarına ve hipertansiyona yönelik risk değerlendirmesi, tedavi ve izlem standartları) yapılmıştır. Yapılan eğitime eğitimci olarak Dr. Özgür Demir Cinisli, Dr. Çiğdem Fırat ve Uzm. Dr. Meryem Merve Ören katılmıştır. Eğitime 211 aile hekimimiz katılmış olup katılım belgeleri kendilerine Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. E. Füsun Karaşahin tarafından takdim edilmiştir.