9 Şubat Sigara Bırakma Günü
12 Şubat 2024

Tütün kullanımı, çok yaygın bir bağımlılık çeşidi olmasının yanı sıra, tütün ve dumanında bulunan maddelerin insan sağlığı üzerine yaptığı olumsuz etkileri nedeniyle dünyanın ve ülkemizin en önemli ve önlenebilir halk sağlığı sorunlarından biridir. Dünya Sağlık Teşkilatı (DST) raporuna göre tüm dünyada meydana gelen ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün ürünlerinin kullanımından, 1,4 milyonu ise tütün ürünlerinin dumanına maruziyetten kaynaklanmaktadır.

Tütün kullanımının giderek artması ve dünya çapında sağlığa olan tehdidine yönelik 21 Mart 2003 tarihinde Cenevre’de DST’nin 56. Dünya Sağlık Asamblesinde üye ülkeler tarafından “Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi” kabul edilmiş, ülkemizde de 2004 yılında yürürlüğe girmiştir. Yürütülen tütünle mücadele çalışmaları kapsamında sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak amacıyla ülkemizde her yıl 9 Şubat tarihi Sigara Bırakma Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Tüm dünyada ve ülkemizde en yaygın kullanılan tütün ürünü olan sigara, akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin gelişiminde, kalp hastalıklarının ve KOAH (kronik obstruktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere birçok solunum yolu hastalığının ortaya çıkmasında temel etken olduğu gibi, çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara da yol açan ciddi bir bağımlılık yapıcı maddedir. 

Bu bağımlılıkla mücadele amacıyla yapılan yasal düzenlemelerin yanında sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık yaratmak ve bırakmak isteyen vatandaşlara ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ücretsiz olarak 7 gün 24 saat hizmet sunmaktadır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından sigara bırakmak isteyen bireylere yönelik kişiye özel tedavi yöntemleri ve multidisipliner yaklaşımlar ile hizmet veren, sigara bırakma poliklinikleri kurulmuştur. Sigara bırakma polikliniklerine başvuran bireylerle öncelikle ayrıntılı bir görüşme yapılarak depresyon ve anksiyete (endişe) testleri yapılmakta, nikotin bağımlılık derecesi tespit edilmekte ve ek hastalıkları olup olmadığı araştırılmaktadır. Daha sonra kişinin genel sağlık durumunu ve bu bağımlılığın vücutta yapmış olabileceği değişiklikleri tespit edebilmek için Solunum Fonksiyon Testi, Karbonmonoksit Düzeyi Ölçümü, Akciğer Grafisi ve Kan Tetkikleri yapılmaktadır. Muayene ve tetkik sonuçlarına ve bağımlılık derecesine göre hastaya uygun bıraktırma tedavisine başlanmaktadır. Bireylere multidisipliner hizmet vermeyi amaçlayan Sağlıklı Hayat Merkezlerinde yer alan sigara bırakma polikliniklerinde, gerekli durumlarda psikolojik danışmanlık ve kilo kontrolünü sağlamak adına diyetisyen desteği için yönlendirmeler de yapılmaktadır.

İlimizde hizmet veren sigara bırakma poliklinikleri;

POLİKLİNİK ADI

ADRES

İLETİŞİM
NUMARASI

Atatürk Üniversitesi Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği

Atatürk Üniversitesi Kampüsü
Yakutiye/Erzurum

0442 344 66 66

Erzurum Şehir Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği

Çat Yolu Üzeri
Yakutiye /Erzurum

0442 432 10 00

Oltu Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği

Yasin Haşimoğlu, Turan Sk. No:1
Oltu/Erzurum

0442 816 19 05

Yıldızkent Sağlıklı Hayat Merkezi
Sigara Bırakma Polikliniği

MüftüSolakzadeMahallesi (Yıldızkent ASM Üstü- Hekimevi Yanı)
Palandöken / ERZURUM

0442 343 22 25

 

Bugün Kendinize Bir İyilik Yapın Sigarayı Bırakın!