2024 İl Tüberküloz Kontrol Kurulu Toplantısı
28 Aralık 2023

Tüberküloz, dünyada halen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bulaşıcı hastalıklar içinde en çok sayıda insanı etkileyen ve ölümüne sebep olan hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü tüberkülozun küresel kontrolü amacıyla 2014 yılından bu yana “Tüberkülozu Sonlandırma Stratejisi”ni yürütmekte ve tüberküloz hastalığını sona erdirmeyi hedeflemektedir. .Bu hedefe ulaşmak amacıyla ülkemizde Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı yürütülmektedir. 2035 yılına gelindiğinde hastalığın sıklığında %90 azalma, ölümlerde %95 azalma ve tüberkülozdan etkilenmiş̧ ev halkının, tüberküloza bağlı yıkıcı maliyetle karşılaşma yüzdesinin sıfır olmasını hedeflemek amacıyla ile “Veremsiz Bir Türkiye!” sahasına ulaşmak için yürütülen faaliyetleri kapsamakta olup multidisipliner bir çalışma gerektirmektedir.

Tüberküloz kontrol faaliyetlerinin il düzeyinde kesintisiz bir şekilde yürütülmesini, yaşanan sorunların giderilmesini ve ilgili hizmetlerin güçlendirilmesini sağlamak amacıyla, Bakanlığımızın 2006/78 sayılı Genelgesi gereği 27.12.2023 tarihi saat 10.00 ve 14.00’de iki oturum olarak Müdürlüğümüz Toplantı ve Konferans Salonunda Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı  Uzm. Dr. Banu BEDİR başkanlığında  “İl Tüberküloz Kontrol Kurulu Toplantısı” yapılmıştır.

Toplantı;  İl Sağlık Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Müftülüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 13.Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanlığı, Atatürk Üniversitesi Hastanesi ile İlçe Sağlık Müdürleri, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanları, Devlet Hastaneleri Başhekimleri ve Tüberküloz İl Koordinatörünün katılımı ile gerçekleşmiştir.

Tüberküloz İl Koordinatörü Uzm. Dr. Elif SAĞLAM’ın ilimize ait verem hastalığı verilerini sunduğu toplantıda geçmişten günümüze ülkemizde ve ilimizde tüberküloz hastalığının durumu değerlendirilerek; sağlık kuruluşlarının tüm basamakları arasında hasta yönetimi, tanı, tedavi ve koruma ile ilgili yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirme yapılmıştır. İlimiz düzeyinde yaşanan sıkıntılar ile  Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesinde sektörler arası işbirliği konuları değerlendirilmiş olup kurul üyelerinin tespit ve önerileri dikkate alınarak 2024 yılı kurul kararları alınmıştır.

  • Tüberkloz Toplantısı
  • Tüberkloz Toplantısı
  • Tüberkloz Toplantısı
  • Tüberkloz Toplantısı