İl Tüberküloz Kontrol Kurulu Toplantısı Yapıldı
26 Aralık 2022

Dünya çapında ilk 10 ölüm nedeni arasında yer alan Tüberküloz (Verem) Hastalığı halen en önemli halk sağlığı sorunlarındandır. Dünya Sağlık Örgütü tüberkülozun küresel kontrolü amacıyla 2014 yılından bu yana “Tüberkülozu Sonlandırma Stratejisi”ni yürütmekte ve tüberküloz hastalığını sona erdirmeyi hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşmak amacıyla ülkemizde Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı yürütülmektedir. Bu program; tüberkülozdan korunma, erken tanı, yeterli ve uygun tedavi, sosyal koruma ve psiko-sosyal destekler ile hastalığın görülme sıklığının ve tüberküloza bağlı ölümlerin azaltılması, hastalığa bağlı yıkıcı maliyetlerle karşılaşan ailelerin sıfırlanması amacıyla ile “Veremsiz Bir Türkiye!” hedefine ulaşmak için yürütülen faaliyetleri kapsamakta olup multidisipliner bir çalışma gerektirmektedir. Tüberküloz kontrol faaliyetlerinin il düzeyinde kesintisiz bir şekilde yürütülmesini, yaşanan sorunların giderilmesini ve ilgili hizmetlerin güçlendirilmesini sağlamak amacıyla, Bakanlığımızın 2006/78 sayılı Genelgesi gereği 23.12.2022 tarihi saat 10.00’da Müdürlüğümüz Konferans Salonunda Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Akın ORTA başkanlığında “İl Tüberküloz Kontrol Kurulu Toplantısı” yapılmıştır.

Toplantı;  İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Müftülüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Erzurum Verem Savaş Derneği temsilcileri 13.Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanlığı, Atatürk Üniversitesi Hastanesi ile İlçe Sağlık Müdürleri, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanları, Devlet Hastanelerinin Başhekimleri ve Tüberküloz İl Koordinatörünün katılımı ile gerçekleşmiştir.

Tüberküloz İl Koordinatörü Uzm. Dr. Gülnaz ÇIĞ KILIÇ’ın ilimize ait verem hastalığı verilerini sunduğu toplantıda İlimiz düzeyinde yaşanan sıkıntılar, Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesinde sektörler arası işbirliği konuları değerlendirilmiş olup bu sürecin takip edilmesi amacıyla 2023 yılı kararları alınmıştır.

• Aralık-2022.jpg
  • Aralık-22.jpg