Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Bilgi Notu
02 Eylül 2021

Halk sağlığı, herkesin sağlığını korumayı amaçlar ve bunun için çalışmalar yürütür. Bu çalışmalardan önemli bir tanesi de bulaşıcı olmayan hastalıkların toplumda görülme sıklığının azaltılmasıdır. Bulaşıcı olmayan hastalıklar, herhangi bir enfeksiyon nedeni ile oluşmayan, başkasına bulaşmayan, yavaş ve sinsi ilerleyen ve uzun süren (genellikle ömür boyu) hastalıklardır. Dünyada ve ülkemizde yaklaşık her 4 ölümden 3’ü bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeni ile meydana gelmektedir. Diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon (tansiyon yüksekliği), astım gibi solunum hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, kanserler, obezite (şişmanlık), Alzheimer, demans (bunama) gibi hastalıklar bulaşıcı olmayan hastalıkların yalnızca birkaçıdır.

Bu hastalıkların kimde ortaya çıkacağı kesin olarak bilinmese de bazı durumlar kişilerde bu hastalıkların oluşma ihtimalini artırmaktadır. Bu durumlar arasında sigara içmek, alkol kullanmak, kirli hava, hareketsiz yaşam tarzı, tuzu fazla tüketmek, yanlış beslenme davranışları sayılabilir. Bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmak için:

-Sigara, alkol ve bağımlılık yapıcı diğer maddelerden uzak durun.

-Sağlıklı ve dengeli beslenin (İşlenmiş gıda tükemini azaltın, kuru baklagiller, tahıllar, meyve sebzeler gibi posa içeriği yüksek besinlerin tüketimini artırın.)

-Stresten uzak durun.

-Yaşadığınız çevrenin havasının temiz olması önemlidir. Bu yüzden bol bol temiz hava almaya çalışın, evinizi sık sık havalandırın.

-Yeterli ve düzenli uyuyun.

-Günde 30-60 dakika orta düzeyde yani tempolu yürüyüş, bisiklet sürme gibi fiziksel aktiviteleri yapmaya çalışın.

-Sizin için önerilen kiloda kalın.

Bu önlemlere uyduğunuzda ileri yaşın getirebileceği sağlık problemlerine karşı da daha dayanıklı olursunuz. Sağlıklı yaşlanmaya özen gösterin. Vücut sağlığınızı koruduğunuz kadar hafızanızı güçlendirmek için de kitap/ gazete okuyun, bulmaca çözmek gibi zihinsel aktivitelere zaman ayırın.

Bulaşıcı olmayan hastalıklardan ve onların olumsuz etkilerinden korunmanın bir diğer önemli yolu da tarama yaptırmaktır. Bunun için aile hekiminize başvurabilir ve danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.  Aile Hekimliği Birimlerimizde tansiyon ölçümü, kan şekeri bakılması, boy-kilo değerlendirmesi yapılabilmektedir. Ayrıca ücretsiz kanser taramaları hakkında bilgi alabilir ve aile hekiminizin yönlendirmeleri ile size uygun olan taramalarınızı yaptırabilirsiniz.

Sağlıkla kalınız.