2023 Yılı Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Eğitimi (7 Mart 2023) Giriş
03 Şubat 2023

Lejyoner Hastalığı ülkemizde bildirimi zorunlu bir bulaşıcı hastalık olup hastalıkla ilgili çalışmalar, 13 Mayıs 2015 tarih ve 29354 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine ve Sağlık Bakanlığı Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Rehberi (Mart 2016)’ne göre yürütülmektedir. Adı geçen Yönetmelik’in Tanımlar ve kısaltmalar başlıklı 4. maddesinde Konaklama birimiYataklı sağlık kurum ve kuruluşları,turizm, rekreasyon amaçlı hizmet veren yerler[1] ve/veya vaka ile ilişkili yerleri” olarak tanımlanmıştır.

Aynı Yönetmelik’in Su yönetimi başlıklı 6. maddesi “Konaklama birimlerinde, su sisteminde legionella kolonizasyonunu önlemeye yönelik su yönetimi planı hazırlanır ve uygulama ile ilgili kayıtlar düzenli olarak tutulur.” şeklinde, Sorumlu personel başlıklı 7. maddesi ise “(1) Konaklama birimlerinde, Müdürlüklerce legionella konusunda yapılacak en az 8 saatlik eğitimi almış en az lise mezunu bir personel bulundurulur. Bu personel, ilgili konaklama biriminde lejyoner hastalığından korunma amaçlı alınacak önlemler ve koruyucu uygulamaların tümünden sorumludur. Bu sorumluluk konaklama birimi sahibinin ya da işletmecisinin yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Konaklama biriminde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulmasından sorumlu kişi ile birlikte konaklama biriminin risk değerlendirmesini yapmakla sorumludur. (2) Yataklı sağlık kurumlarında bu görev hastane teknik servisi ve hastane yönetiminin aktif katılımı ile enfeksiyon kontrol komiteleri tarafından yürütülür. (3) Konu ile ilgili görevlendirilen sorumlu personelin isimleri Müdürlüğe bildirilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

EĞİTİM BİLGİLERİ

Eğitim Tarihi ve Saati

:

7 Mart 2023 (10.00 – 19.00 saatleri arasında)

Son Başvuru Tarihi

:

1 Mart 2023

Eğitim Yeri

:

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu

Üniversite Mah. Prof. Dr. İhsan Doğramacı Bulvarı Çat Yolu Cad. 2/24

Eğitim Veren Birim

:

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı

Çevre Sağlığı Birimi ve Bulaşıcı Hastalıklar Birimi

Eğitim Ücreti

:

435 TL (dörtyüzotuzbeşTL)

Hesap Bilgileri

:

Erzurum Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü

Halk Bankası Erzurum Şubesi

IBAN: TR65 0001 2009 3420 0005 0000 02

İrtibat

:

0534 478 61 45–0 (442) 234 39 25

Atilla KOÇER –Ela AKAL (1206)

 

BAŞVURU BİLGİLERİ

Söz konusu eğitime; yukarıda belirtilen konaklama birimleri müracaat edebileceklerdir. Yataklı tedavi kurumlarının başvuruları resmi yazışmalar ile alınacaktır. Eğitime 1 Mart 2023 tarihine kadar başvuru yapılması gerekmekte olup, son başvuru tarihinden sonra gelen eğitim talepleri kabul edilmeyecektir. Başvuru yapacak konaklama biriminin, başvuru için ekte sunulan dilekçe ile Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün 2023 Yılı Fiyat Tarifeleri ve Analiz Bilgileri Rehberinde yer alan 181.006 Kodlu Legionella Eğitimi Katılımı Ücreti (Uygulamasız)’nin yatırılarak makbuzunun Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çevre Sağlığı Biriminin kurumsal elektronik posta adresi olan erzurum.cevresagligi@saglik.gov.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığına bağlı kamu sağlık tesislerinden katılımlarda ücret ödenmeyecektir.

2023 YILI LEJYONER HASTALIĞI KONTROL PROGRAMI EĞİTİMİ (7 MART 2023)

ÜCRET MAKBUZUNDA YER ALACAK BİLGİLER

Sağlık Bakanlığına bağlı kamu yataklı sağlık kurum ve kuruluşları tarafından ücret ödenmeyecektir. Diğer üniversite ve özel yataklı sağlık kurum ve kuruluşları ile mevzuatta anılan diğer konaklama birimleri için ücret ödeme sırasında açıklama kısmına Konaklama Biriminin (Otel, Motel, Şirket vb.) Adı, Legionella Eğitimi (Uygulamasız), Konaklama biriminden eğitime katılacak kişi sayısı yazılmalıdır.  Ücret; kişi sayısına göre hesaplanarak yatırılabilir.

Örnek 1: “A Firması Turizm Şirketi, Legionella Eğitimi (Uygulamasız), 1 kişi”

1 x 435 TL = 435 TL

Örnek 2: “B Firması Oteli, Legionella Eğitimi (Uygulamasız), 2 kişi”

2 x 435 TL = 870 TL

 

DİLEKÇEDE YER ALACAK BİLGİLER

Konaklama biriminin (Otel, Motel, Misafirhane, Huzurevi, Bakımevi vb.) bilgileri ile yapılan başvuruda, konaklama birimi yöneticisi/sahibinin imzası ve iletişim bilgileri ile, eğitime katılması istenen kişi bilgilerinin dilekçede belirtilerek eğitim ücreti makbuzunun dilekçeye iliştirilmesi gerekmektedir. Konaklama birimlerinden yapılan başvurularda, eğitime katılması istenen kişi bilgileri ile ilgili olarak, Müdürlüğümüz tarafından Katılım Belgeleri hazırlanacağı için 1 Mart 2023 tarihinden sonra eğitime katılacak kişi bilgilerinde değişiklik yapılamayacaktır.

Yataklı sağlık tesislerinden başvurular resmi yazışma ile alınacaktır.

 

NOT

Eğitim süresi ilgili mevzuat çerçevesinde 8 saattir. Eğitime katılım zorunludur. Katılımın olmaması halinde eğitim sonrası Katılım Belgesi verilemeyecektir. Eğitimi tamamlayan kişilere hazır olması hâlinde eğitim sonunda, hazır olmaması durumunda daha sonra İlçe Sağlık Müdürlükleri / Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığı ile katılımcılara ulaştırılacaktır.

Yataklı sağlık tesisleri ve ilgili diğer işletmelerin, lejyoner hastalığı ile ilgili söz konusu yönetmelikten kaynaklı sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle, idari yaptırımlara maruz kalmaması için konuya gereken hassasiyetin gösterilmesi hususu önemle duyurulur.

 

BAĞLANTILAR

Bağlantı 1:Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Bağlantı 2:Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Rehberi

Bağlantı 3:Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü 2023 Yılı Fiyat Tarifeleri ve Analiz Bilgileri Rehberi

 



[1] Oteller, moteller, tatil köyleri, misafirhaneler gibi turistik konaklama birimleri, kaplıcalar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, bakımevleri, konaklamalı gemiler (yolcu gemileri), büyük alışveriş merkezleri, suyun bulunduğu veya kullanıldığı halkın ortak kullanımına açık rekreasyonel alanlar.


Lejyoner Hastalaığı Kontrol Programı Eğitimi katılım Dilekçesi.pdf